top of page

Verzorging

Wat heb je nodig?

website benodigdheden.PNG

ALGEMEEN
Een Shih Tzu heeft dagelijks verzorging nodig anders vergroot de kans op klitten. Al van kleins af aan leert u uw Shih Tzu op zijn zijde te liggen. Zo wordt het voor uzelf een stuk gemakkelijker om uw Shih Tzu te borstelen. Eventuele klitten probeert u eerst met uw vingers uit elkaar te halen of met behulp van een groffe kam of slicker. Alvorens te borstelen sprayt u de vacht lichtjes in met een conditioner spray. NOOIT droog borstelen! Borstel steeds eerst de pootjes en de onderkant van de hond met de slicker. Daarna gaat u laag per laag borstelen met een borstel met pinnen tot u aan de bovenste laag komt. Op het einde gaat u met een groffe kam door de vacht om te zien dat alle klitten verwijderd zijn.

 

Hoofd
Vanaf een 15 weken en ouder kan de vacht op het hoofd van uw Shih Tzu in het dagelijkse leven op verschillende manieren bijeengebonden worden.

Ogen

Maak de ogen van de Shih Tzu  iedere dag  proper met een oogreiniger die in het oog mag. Druppel wat oogreiniger in het oog en maak dit schoon met een wattenschijfje. Eventueel kan u wat oogreiniger op een wattenschijfje doen om in de ooghoeken de aangekoekte slijmpjes mee weg te halen. Vervolgens kamt u dit na met een snorrenkam. De oogreiniger maakt het traanvocht weer helder en doet de bruine plekken rond de ogen geleidelijk aan verbleken. 

 

Oren
Elke week de oren reinigen met een oorreiniger. Druppel wat oorreiniger in het oor en veeg het overtollige vocht af met een wattenschijfje. Nooit met een wattenstaafje in het oor komen! Hou wel in de gaten dat in de gehoorgangen haartjes groeien, deze kan u elke maand eruit plukken. Dit doet u door wat oorpoeder in het oor te doen en kleine plukjes tegelijk eruit te trekken of eventueel kan u hier een pincet voor gebruiken maar pas op met de scherpe randen ga nooit diep het oor in.

 

Snor
De snor kan proper en wit gehouden worden door deze dagelijks te reinigen.  Eerst en vooral zorgt u ervoor dat de ogen proper zijn. Spray wat “Show Off” op de snor. Masseer dit in, veeg af met een tissue en daarna met een handdoek. Doe er wat maizena op en droog met een blazer. Vervolgens kamt u het overtollige poeder uit de snor. Als laatste bindt u de snor vast met elastiekjes of plastic wraps.  Zorg ervoor dat uw Shih Tzu drinkt uit een fles met tuit.

 

Tanden

Als uw pup in huis komt kan het zijn dat deze nog niet alle melktandjes of kiesjes heeft. Wisseling van hun gebit kan al beginnen vanaf een week of 13. Het kan zijn dat tijdens de wisselperiode de pup wat zachtere ontlasting heeft of dat hij wat onzeker is. In de wisselperiode is het dan ook erg belangrijk dat ze geen ingrijpende dingen meemaken omdat dit hen vaak bij blijft en hierdoor een angst kan onstaan voor bepaalde dingen. Na het wisselen kan het voorkomen dat er dubbele tanden of kiezen blijven staan, vermoedt u dit laat dit dan checken bij u dierenarts, hij zal u dan adviseren om deze wel of niet te laten verwijderen. Zodra uw hondje zijn volledige goede gebit heeft zou u  moeten beginnen met poetsten. Als u hier al lichtjes mee oefent wanneer uw pupje een aantal weekjes in huis is wennen zij hier snel aan.  Hiermee kunt u uw Shih Tzu een schitterend gebit laten behouden.

 

Nageltjes knippen

Knip de nageltjes regelmatig of laat dit door uw dierenarts of trimster doen.

 

 

WASSEN EN DROGEN

 

Het is aan te bevelen om uw Shih Tzu wekelijks een bad te geven. Een propere vacht is namelijk veel beter te onderhouden dan een vuile vacht. Let erop dat u shampoo en conditioner voor honden gebruikt en van goede kwaliteit.

 

Benodigdheden:

 

  • Kinderbadje

  • Maatbeker 1 L

  • Kleine beker

  • Hondenshampoo

  • Hondenconditioner (vanaf 7 à 8 maanden)

 

 

Werkwijze:
Plaats uw hond in een (kinder)bad. Maak de vacht nat met lauwwarm water (oppassen met water in de oren, ogen en neusgaten). Giet een kleine hoeveelheid shampoo in een maatbeker met een kleine hoeveelheid warm water. Klop dit op. Leng daarna verder aan met lauwwarm water. Giet in delen over de hond (kop, lijfje, poten, staart) en spoel daarna goed uit met lauwwarm water.  Herhaal deze stap maar laat dan het water in het badje staan. Neem een kleine beker en giet telkens wat over uw hond. Nooit de shampoo in de vacht wrijven! Daarna goed uitspoelen tot je geen shampoo meer in het water ziet.  

Giet dan een kleine hoeveelheid conditioner in een maatbeker en doe net zoals op de manier hierboven beschreven. Giet dit uit over uw hond en laat dit water in het bad staan. Herhaal met een kleine beker. Laat dan het water wegvloeien. Spoel de conditioner nooit uit (om klitten te voorkomen) (wel op showdagen). Wring daarna voorzichtig de vacht uit en dep droog met een handdoek. 
Droog de vacht met een föhn op lauwwarme stand en begin hier ook aan de pootjes en zo laag per laag naar boven werken.

 

 

Indien u uw Shih Tzu in korte vacht wil houden, kan u hem bijoorbeeld maandelijks wassen. U kan de werkwijze hierboven beschreven volgen, maar u kan hem ook gewoon wassen met hondenshampoo en daarna goed uitspoelen. Tussendoor kunt u eventueel de poep of pootjes afspoelen met water en droogblazen.

Lily.jpg
Lily.jpg
310853527_625337355724691_6557050457409339731_n.jpg
bottom of page